dimarts, 26 de maig del 2009

Educació i creativitat

Si teniu una estoneta mireu aquest vídeo, Ken Robinson es planteja el sistema educatiu en la realitat actual i afirma que en aquests moments la creativitat és tant important com ho és l'alfabetització. El millor de tot és que ho exposa de manera tant clara i amb tant sentit de l'humor!... Em sembla brillant!
Hi ha un moment que fa un símil amb l'ecologia que em sembla molt interessant, diu "el nostre sistema educatiu ha explotat les nostres ments com nosaltres ho fem amb la terra, buscant un recurs en particular, i pel futur això no ens servirà." Conclou que l'esperança està en veure i potenciar la riquesa de les nostres capacitats creatives. Molt estimulant, no?


4 comentaris:

  1. Doncs si.
    Encara no l'he vist, però el següent pas és preguntar-nos d'on ve la creativitat. Si ve de la ment, de la voluntat, del desig de reconeixement, de la necessitat de demostrar, etc., aleshores és una creativitat superficial, que no ens aporta res nou. Aquí és on es troba la major part de l'expressió artística actual (i no dic Art), si és que no es tracta d'un vòmit de la pròpia negativitat.
    Ara bé, quan la creativitat surt de l'ànima, aleshores ens arriba la INSPIRACIÓ, que ens aporta coses noves, ens eleva, ens nodreix, ens enriqueix i és respectuosa amb la vida. Això és l'ART. I aquest procés creatiu és el que utilitzà l'Einstein i com ell tantes altres persones que realitzaren aportacions realment beneficioses per a la humanitat.

    En realitat es tracta de recuperar i valorar qualitats com ara la intuició, la capacitat de connectar amb el que ens és desconegut, etc. En termes de polaritats, podriem parlar de revalorar la polaritat femenina, i podem posar d'exemple la mare terra.
    En el moment en que tot això comença a introduir-se en l'educació, vol dir que s'està començant a col.locar al lloc que pertoca i que es reconeix la importància que té tant a nivell personal com social.

    ResponElimina
  2. Gràcies per aquest comentari, dius coses interessants i suggerents... Valorar la polaritat femenina hi estic totalment d'acord; distingir entre una creativitat més superficial i una altra de més autèntica, hi pensaré... Gràcies!

    ResponElimina
  3. Creativitat?
    Uf!, jo crec que la majoria de gent no sap realment el que és ni el que implica.

    Tot el que ara en diuen creativitat és de cara a l'aparença, és a dir, obtens com a resultat algo similar però que en cap moment se n'ha de dir creativitat. Potser la paraula més propera seria enginy?

    Per la creativitat, has d'estar conectat amb tu mateix i l'entorn, inspirat, fresc, amb ganes de trobar el que saps però no veus.
    La creativitat la tens tu i està en les coses. Només s'ha de conectar per parlar el mateix idioma i bualá! ja és aquí!

    En fi, les paraules per descriure la creativitat l'enbruten.
    La creativitat està a tot arreu i també dins de cada persona. Només cal apendre a deixar-la sortir, de forma innata, o poc a poc si t'has contaminat.

    Ah! i no calen grans invents per la creativitat! n'hi ha tantes de coses petites repletes d'ella esperan-te!

    ciao!

    ResponElimina
  4. Ei Anònim, molt bé, hi estic d'acord. M'ha agradat quan dius que per a la creativitat has d'estar connectat amb tu mateix i amb l'entorn, i això de trobar el que saps però no veus... és gràfic i molt bonic!

    ResponElimina