divendres, 26 de desembre del 2008

Tècnica Tomatis

Vull compartir un article molt interessant que ens explica la relació entre l'escolta i el nostre benestar, i com això es pot treballar amb la Tècnica Tomatis. Espero que us sigui tant clarificador com ho ha sigut per a mi!

Benestar i escolta
Psicòloga i terapeuta Tomatis


Un otorinolaringòleg, el Dr.A.Tomatis, va descobrir als anys 50 l’estreta relació entre l’oïda i el psiquisme. Considerà l’oïda com a òrgan de l’escolta; i trobà que la funció de l’escolta és influenciable per la nostra psique, de la mateixa manera que la psique influencia l’escolta.
Segons el Dr. Tomatis l’escolta i l’audició són dues coses diferents. Podem tenir una bona audició però tenir dificultats per escoltar.
Sentir o no sentir un so no depèn de la nostra voluntat sinó del funcionament fisiològic de l’oïda, això és l’audició. Escoltar, en canvi, depèn de nosaltres; en el sentit que per escoltar és necessari una actitud activa. Es a dir, per escoltar s’ha de posar atenció, s’ha de voler, s’ha de ser capaç de seleccionar els sons que es volen escoltar i enfocar-se en ells. Si es fa així, es podran analitzar de forma ràpida i precisa, sinó, hi haurà dificultats d’escolta, fins i tot ens pot semblar que no hi sentim bé.
Sense atenció, doncs, no hi ha escolta. Però a vegades, posar atenció no és tant senzill. De fet, és molt difícil quan no hi ha pau i calma interior. I aquesta pau i calma interior poden haver estat interrompudes per diferents circumstàncies de la vida, com ara la vinguda d’un germà petit durant els primers dos anys de vida, un naixement difícil, problemes a la feina o en les relacions, etc.
Les dificultats per escoltar poden manifestar-se de diverses maneres. Per exemple, podem tenir dificultats per reconèixer, analitzar o diferenciar els sons; i aleshores ens han de repetir les coses, o bé no entenem el que ens diuen, especialment si hi ha sorolls de fons. Poden manifestar-se també com a dificultats per comunicar-se o per relacionar-se de la manera adequada amb l’entorn; aquí és on podem trobar els malentesos, ja que si no hem escoltat bé el que ens diuen, ho podem interpretar malament i això pot crear problemes en les relacions. Les dificultats en l’escolta poden generar també dificultats amb el llenguatge oral o escrit, amb l’expressió, amb la parla o fins i tot amb el comportament.
Però no només escoltem el que està al voltant nostre, sinó que també existeix l’escolta del nostre interior. Per exemple, podem trobar-nos amb dificultats per escoltar, gestionar o conviure amb les nostres emocions. Poden haver-hi també dificultats per dirigir o aturar els nostres pensaments. Aquestes dificultats per escoltar els pensaments i les emocions acostumen a produir tristesa, tensió, pors, ansietat o inclús angoixa. No obstant, el procés invers també es pot produir. Es a dir, l’angoixa, l’ansietat, les tensions o altres malestars poden causar que tanquem l’escolta per tal de protegir-nos de l’entorn o inclús del que passa a dins nostre.
L’oïda, segons Tomatis, és la unió entre la persona i la seva consciència. Per altra banda, avui en dia se sap que l’oïda humana és una bateria que aporta al cervell i al cos l’energia que necessita. I si l’escolta està tancada, aquesta energia no arriba i no es pot alimentar el pensament, la reflexió ni la creativitat.
En veure tot això, el Dr.A.Tomatis va idear una tècnica d’estimulació auditiva per tal de corregir l’escolta i a partir d’aquí tractar la persona i millorar-ne el seu benestar intern i extern. Aquesta tècnica rep el nom de Tècnica Tomatis i també el de Psicoaudiofonologia.

Més informació a:
http://www.archetipos.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada